Симптоми, лечение и профилактика, пренасяни от кърлежи енцефалит

By | януари 7, 2019

Ако след дългата зима, че ми се искаше цялото семейство да отиде на пикник, бъдете внимателни, защото със затоплянето започва сезонът на активност на много кърлежи, които могат да бъдат замърсени с тежки заболявания. Един от тях е клещевой енцефалит, вирусна инфекция, чийто причинител е кръвосмучещи насекоми, паразитирующих видове, иксодовый клещевой

Какво е клещевой енцефалит

Според историята на заболяването, за първи път са открити през 1935 година. Клещевой енцефалит е природно-очаговой инфекция в повечето случаи, преди всичко на мозъка и нервната система, простираща се през сивото вещество на канал pozvonocna. Много е вероятно да бъдат заразени по време на пролетния и летния сезони, които отговарят на максимална активност на тези насекоми. Трябва да помним, че не всеки кърлеж е потенциално опасно носител на вируса, само 2-6% могат да причинят клещевой енцефалит. Снимки на заболяването.

Причинител на пренасян от кърлежи енцефалит

Нека веднага да разсее мита, че клещи скачат от дърветата. На първо място, те не могат да скачат, и второ, насекоми пълзи в тревата или ниски храсти. Клещевой енцефалит се срещат сред тайгата (Далечния Изток) и куче (европейски) хора, които принадлежат към семейството на иксодовых четата на акари. Те могат да бъдат намерени почти навсякъде, с изключение на прекалено горещ климат, че те страдат поради високата деструктивностью.

На вирус, пренасян от кърлежи енцефалит

Нека да разгледаме какво представлява заболяване. Вирус пренасян от кърлежи енцефалит се съдържа в слюнката на паразитни насекоми и попадат в кръвта чрез ухапване от насекоми. Предимно засяга централната нервна система, което се характеризира с парализа на един или два крайници, психично разстройство, загуба на зрението или на слуха. Клещевой енцефалит, устойчиви на високи температури, като при това запазва дълготрайност дори и при -175 градуса по Целзий.

Форми, пренасяни от кърлежи енцефалит

Според него, до момента няма ясна клинична картина на синдрома на неврологични енцефалит. Въпреки това, пренасян от кърлежи енцефалит е разделена, като се започне от мястото на локализация на заболяването на мозъка и мозъчни-гръбначните канали:

    Трескава форма, пренасяни от кърлежи енцефалит. Както се вижда от името, пациентът с това радостно събитие може да се отърве от общата инфекциозна интоксикация, висока температура, слабост, която ще продължи по-малко от седмица. Бързото възстановяване, без никакви усложнения. Менингеальная форма, пренасяни от кърлежи енцефалит. Общи симптоми подобни на предишните, само по продължителността на треска може да продължи до две седмици, в зависимост от тежестта на протичането, могат да бъдат изразени в по-остра форма. Може да бъде локализиран в гръбначно-мозъчната течност, повишаване на ликворного налягане. Менингоэнцефалитическая форма, пренасяни от кърлежи енцефалит. Тя представлява комбинация от две предишни фактори на заболяването, те са добавили дори повръщане, увреждане на мозъка. Се проявява под формата на психическо разстройство, эпилептический пристъп. В редки случаи да доведат до летален изход. Форма на Poliomyelitisa, пренасяни от кърлежи енцефалит. Преобладава повече умора, отколкото висока температура. В общия контекст на първите симптоми ще изтръпване в определени части на тялото, дергались в конвулсии на тялото, без определена локализация. Възможна е атрофия на мускулите в маточната шийка и майчиното отдел на гръбначния стълб. Polioencephalomalacia форма, пренасяни от кърлежи енцефалит. На пациента на този етап започва да страда почти цялото тяло. Ще бъдат засегнати не само от нервните окончания, като нормален процес на обмен на веществата ще намалее, което обещава най-положителна картина на заболяването и на неговия изход. Атрофия на мускулите и органите. Развива тахикардия, на фона на тежка интоксикация. Форма на полирадикулоневриты, пренасяни от кърлежи енцефалит. Рядко. Засяга предимно нервната система извън гръбначния мозък. Създава усещане на изтръпване, може да предизвика възпаление на мембраната на нервните окончания. Свинете продължава повече от две седмици.

Предаване на пренасян от кърлежи енцефалит

Заразени не само присасывания насекомо в открит участък от кожата. Има два начина за предаване на пренасян от кърлежи енцефалит. Един от които се предава директно чрез ухапване, а вторият се характеризира с консумацията на продукти от засегнатия от едър рогат добитък или заразно животно. Са вече болни енцефалит, вдишване на заразен невъзможно. Изключение се прави за кърмещи майки: вирусът може да се предава чрез млякото на бебето си.

Инкубационният период

В зависимост от формата на инфекция, инкубационният период на енцефалит може да варира. След ухапване от кърлеж инкубационният ще се колебаят от седмица до две. Оралният начин на заразяване – ден на прояви на патология се намалява до 4-7 дни. Има два етапа на развитие:

    в първите няколко дни пациентът се наблюдава повишена температура, общи симптоми, подобни на грип (наблюдават слабост, болки в мускулите, повръщане); втората фаза се характеризира с временно подобрение на състоянието на пациента, с последващо силно въздействие върху мозъка и нервната система (произнася дебильности, парализа на нерви).

Симптоми, пренасяни от кърлежи енцефалит

Първите признаци на клещевой енцефалит – повишаване на температурата, бял налеп на езика, втрисане, сигнални огнището на възпалителния процес. Прибавете към това гадене, фотофобия, тежест в цялото тяло, главоболие и загуба на апетит. На втория етап, симптоми на енцефалит след ухапване от кърлеж е много по-лошо, на пациента започва делириум, конвулсии крайници.

загрузка...

Диагноза

Изключително Лаборатория за диагностика, пренасяни от кърлежи енцефалит, се извършва под ръководството на опитен специалист инфектологии, да може да потвърди дали наистина се наблюдава инфекция (тъй като не всеки кърлеж е носител на вируса). Две-популярните методи за анализ:

    на първо място това е выразится в теле насекомо в санэпидемстанцию на задълбочено проучване носител на вируса (PCR); втори вариант-дифузна серум от кръвта на заразените и за по-нататъшно въвеждането му в мозъка на плъх.

Клещевой енцефалит носи – лечение

Ясна представа за лечението на пренасян от кърлежи енцефалит липсва, поради причината, че има огромно количество съпътстващи симптоми и начини за преминаване от една фаза на поражението на друг. Прилага доста сложен подход към лечението на това заболяване. Въпреки това, често срещана практика за въвеждане на внутримышечный имуноглобулин (антитяло донор) на човек (или изкуствено получени) за увеличаване на защитните функции на организма на пострадалия.

В зависимост от това, какви са симптомите на ухапване от энцефалитных кърлеж последици и как те ще продължат да предприемат, за да се изгради съответната терапевтична подкрепа и преместване на заразените възрастни в болница. Практикува укрепване на имунната система с помощта на иммуномодуляторов, инжекции интерферон и рибонуклеазы. Ако това е само температура, а всички средства ще бъдат използвани за потискане на фактора на висока температура, намаляване на въздействието на вируса на здравето на пациента.

Колкото по-силна степен на увреждане, толкова по-голямо количество лекарства с различен спектър на въздействие. Психични нарушения и епилептичните припадъци, допълнителни консултации с психиатър ще помогне на други специалисти ще ви предпише необходимите лекарства и успокоителни. Ако ключът поражението ще парализа, ще се използват различни мускулни релаксанти, за да се предотврати тремор и спазми.

Усложнения

Има случаи, когато усложнения, пренасяни от кърлежи енцефалит носят латентен характер. Може да изглежда, че човек се е възстановила и опасността е безопасно. Само няколко месеца след като болестта може отново да се прояви по-агресивно, да бъдеш в състояние да се превърне в хронична форма на съществуване, засягащи нервната система (гиперкинетический синдром).

Освен това, при клещевой инфекция казват-мозъчна травма, психоза, епилепсия, пареза на лицевите мускули, необратима парализа на един крайник до пълното обездвиживания на пациента, кривогледство, глухота, слепота. Затруднено дишане и сърдечна дейност, инконтиненция на урината и изпражненията, умствена изостаналост. Най-катастрофално усложнение на заболяването неспазване на срока на обжалване на лекар е фатално.

Възстановяване от енцефалит

Много зависи от това, какво е състоянието на пациент, обърнал се за помощ, и някои основни показатели за здравето. Освен това, професионален подход и бърза реакция за правилна диагноза, пренасяни от кърлежи енцефалит може да бъде изключително важно. Или неправилно предписани лекарства може само да влоши състоянието на засегнатото лице. Клещевой енцефалит може да доведе до много сериозни усложнения, след които трудно ще се възстанови. Ако е необратимо увреждане на мозъка, следствие – кома-растително съществуване.

Дори и след изписването от болницата ще изисква строг превантивно лечение, пренасяни от кърлежи енцефалит, с чести тестове, за да се избегнат възможни изостряне и влошаване на здравето. Ако един от основните компоненти на заболяване, парализа и загуба на мускулна маса, трябва да отиде на ЛФК с масажи, плувни басейни, за да се възстанови движението. Когато пренасян от кърлежи енцефалит е повлияло на психиката – препоръчва ще бъде посещение на психолог или терапевт.

При лечение на пренасян от кърлежи енцефалит задължително ще бъде включена в специална диета, чиято цел е да се осигури възстановяване на изгубени микроелементи и незаменими витамини за бързото възстановяване на нервните окончания. Най-добре е подходящ за сложни рехабилитационен период посещение на курорта, който ще осигури допълнителна физическа терапия и строго наблюдение на служителите на местната здравеопазването.

Профилактика

Сравнително надеждна профилактика, пренасяни от кърлежи енцефалит – ваксинация. На места честа инфекция, където има кърлежи энцефалитные, сезонни ваксинации. Препоръчва се да се облече, ако планирате да ходите на места, където тези паразити. Опитайте се да не напуска откритите части на кожата, използвайте специален спрей срещу насекоми, редовно проверявайте дрехи за наличието на акари.

Цените на пренасян от кърлежи енцефалит